بررسی شیرهای ونتوری خلاء (شیرهای ونتوری وکیوم)
2019.02.21

استفاده بهینه از شیرهای ونتوری خلاء (وکیوم)

شیرهای ونتوری وکیوم (Venturi) با محوریت فشار هوا مدت هاست که گزینه های مناسب برای سیستم های وکیوم متداول شده است. طی دهه گذشته ونتوری های خلاء (وکیوم) با زمان پاسخ دهی سریع و قیمت مناسب نسبت به پمپ های وکیوم راه حل های مناسب و انعطاف پذیری را به وجود آورده اند. اما احتمالا به دلیل استفاده از هوای فشرده به عنوان ورودی شیر ونتوری وکیوم بسیاری از موارد را برای استفاده از شیر ونتوری وکیوم دشوار کرده است. هنگامی که فیزیک دان ایتالیائی قرن 18 «Giovanni Battista Venturi» متوجه شد وقتی هوا از طریق نازل مخروطی مجبور می شود عبور کند سرعت آن افزایش و فشار کاهش می یابد نه او و نه کس دیگری نمی توانست تصور کند که در نهایت اساس کار یکی از پر کاربرد ترین و پر مخاطب ترین محصولات امروزی در صنعت است. بسیاری از کاربران نهائی از طریق اطلاعات نادرست مزایای این محصول یا از همه مهم تر محدودیت ها را کاملا درک نمی کنند. برای سردرگمی بیشتر این مسئله تولید کنندگان مختلف آن را با نام های مختلف (شیر وکیوم، شیر ونتوری وکیوم، شیر ونتوری خلاء یا شیر خلاء و غیره) می نامند. از نظر بنده بهترین نام و دسته بندی عمومی برای تولید کنندگان و استفاده کنندگان شیر ونتوری خلاء می باشد که دقیقا آنچه که انجام می دهد توصیف می کند.

چگونه شیرهای ونتوری خلاء کار می کند؟


در ساده ترین شکل، شیر های ونتوری خلاء یا شیرهای ونتوری وکیوم تک مرحله ای هوای ورودی را از طریق دهانه مخروطی ونتوری عبور می دهد. از آنجا که هوای فشرده شده محدودیت سوراخ مخروطی را به خطوط باز بزرگتر باز می کند فشار افت می کند و سرعت افزایش می یابد شدت به حدی است که یک خلاء (فشار کمتر از فشار هوای محیط) ایجاد می شودو در نتیجه هوائی که از این فرآیند تخلیه می شود باعث مکش هوا از سوراخ دوم (سوراخ مکش) می شود.


مزایای استفاده از شیرهای ونتوری خلاء (شیرهای ونتوری وکیوم) عبارتند از:


  • بدون انرژی
  • عدم تولید گرما
  • عدم وجود قطعات متحرک

عمل وکیوم با ورودی هوای فشرده آماده به کار است و بر عکس. تنش ها را در سیستم به خوبی تحمل میکند هزینه کم نسبت به پمپ وکیوم (پمپ خلاء) سهولت تعمیر و تعویض سبک و کم جا بدون نیاز به برق سرویس و نگه داری آسان تنظیم آسان قدرت مکش با تنظیم هوای ورودی شیرهای ونتوری تک مرحله ایی بر اساس میزان و فشار و حجم هوای ورودی کار میکنند پس می توان نتیجه گرفت که شیرهای ونتوری خلاء تک مرحله ایی تا حدودی در توانایی خود در کارائی بسیاری از برنامه ها محدود هستند زیرا اساس طراحی آنها بدین قرار است که بالاترین میزان جریان یا بالاترین میزان حجم تخلیه را نسبت به توانایی و کارایی خود در خود جای داده اند

شیرهای ونتوری خلاء چند مرحله ایی یا شیر وکیوم ونتوری چند مرحله ایی


شیرهای ونتوری وکیوم چند مرحله ایی برای بهبود بخشیدن به توانایی و کارائی شیرهای ونتوری تک مرحله ای طراحی شده اند. در داخل شیرهای ونتوری چند مرحله ایی از یک سری ونتوری های خلاء تک مرحله ای استفاده شده است که باعث می شود هوای فشرده در مراحل کنترل شده گسترش یابد و در نتیجه با فشار کمتری می تواند خلاء ایجاد کند این عملکرد باعث کاهش جریان هوای ورودی فشرده سده ی مورد نیاز شیر ونتور یچند مرحله ای و کاهش زمان واکنش و افزایش بهره وری در شیرهای ونتوری چند مرحله ای نسبت به شیرهای تک مرحله ای می شود.

شیرهای خلاء چند مرحله ای coaxial


شیرهای خلاء coaxial (هم محور) مولدهای خلاء چند مرحله ای با شیرهای چند مرحله ای است که در اطراف یک لوله تحت پوشش هم محکم نصب شده است . که مشخصات جریان (اعم از دبی و فشار) را از طریق وجود سیستم coaxial به طور قابل توجهی روان می کند و باعث توانایی و راندمان بیشتر می شود.

در بسیاری از شیرهای خلاء coaxial کارتریچ coaxial ، درون شیر با دیگری قابل تعویض است تا همین تعویض بتواند شرایط مختلفی را با راندمان بهینه تر و با هزینه نسبتا کمتر به وجود آورد.

چرا خلاء بیشتر نیاز داریم:

هر چه قدر میزان خلاء بیشتتر (عدد خلاء منفی بیشتر باشد) با قاپک بزرگتر می توان قدرت نگه داشتن و جابجا کردن را افزایش داد و باعث کاهش هزینه و انرژی شد.


نویسنده توسط هنگ ون لورمر- مترجم کاظم لاحقی